Skip to main content
ВИК ПЕРНИК

Полезни Съвети

Водата в дома ни

Как да спестим вода, енергия и пари в нашия дом, без да се лишаваме и да чувстваме неудобства?

Пестенето на вода е един от начините да спестим финансови средства и опазим околната среда Понякога можем да пестим като наложим дребни промени в определена дейност.Например, можем да спестим до 3 – 4 литра всеки ден ако затваряме крана, докато си мием зъбите и стотици литри на седмица, ако поправим течащото кранче на тоалетната. Сметката за вода и ток ще намалее също така, ако заменим старите и амортизирани водочерпни прибори с нови.

Как да открием и спрем скрити течове в нашия дом?

  • Потърсете съвет от вашия инкасатор. Когато инкасаторът минава да измери водоползването, го помолете за съвет. Като професионалист той може да Ви посъветва при необичайно голяма консумация. Ако нищо не оправдава повишената консумация на вода, това означава, че някъде има теч.
  • Заслушайте се. Един теч не винаги се вижда, но отчетливо се чува в най-честия случай, когато има изтичане на вода.
  • Направете теста “анти-теч”. Проследете консумацията: запишете стойностите на водомера вечерта, а след това и сутринта. Сравнете ги. Ако има промяна, значи има теч.
    Проучванията показват, че капещият кран и спуканите тоалетни представляват 5 % от водопотреблението в дома. Течовете са разточителни и скъпи. Всяка неизползвана капка, която изтича по канала е част от сметката за вода и канал. Ако водата е топла, ще платим и за повече енергия. За щастие повечето от течовете са лесно установими. Въпросът е да намерим време за тяхната поправка.

Канализацията

Съдействайте ни за да можем да поддържаме канализационната система в добро състояние. Като спазвате указанията по-долу можете да помогнете за предотвратяването на запушвания и наводнения.

  • Никога не пускайте в канала едри отпадъци, като парцали, хартиени салфетки, памперси и др.;
  • Не изхвърляйте битови мазнини и машинни масла в канализацията;
  • Не изхвърляйте токсични материали в тоалетната чиния;

Да спестим вода, пари и много тежка работа и да имаме двор за забавления

Не ползвайте питейна вода за напояване! Кладенец или събирането на дъждовна вода ще Ви решат проблема. Поливайте тревата, цветята и зеленчуците обилно два пъти седмично, а не по малко всеки ден. Поливайте сутрин или вечер, за да ограничите изпаряването на водата. Покривайте засадените площи с трева или слама, за да намалите изпаренията. Озеленяването на външната площ с трева, цветя, дървета, храсти и зеленчукови градини предлага най-голямата възможност за пестене на вода. Това е така, защото повечето хора поливат с много повече вода своята градина отколкото й е необходимо. Някои специалисти смятат, че 85 % от проблемите в зелените площи са причинени от твърде много поливане.

Поливайте преди 9 сутринта или след 6 часа след обяд.

Ако пръскате Вашата морава в горещите часове на деня, Вие ще изгубите 30 % от водата поради изпарение. Но ако изчакате горещите часови да отминат, водата ще се просмуче в почвата и ще спомогне за развитието на корените. Най-добре е да се полива рано сутрин, за да се предотврати появата на плесени. Но в безводните райони, където влажността и плесените не са сериозен проблем, поливането във вечерните часове може да бъде отличен начин да поддържате Вашата морава здрава. Освен това можете да избегнете загуби от изпарение, ако се въздържате да поливате във ветровит ден.

Няколко кратки поливания са по-добри от едно дълго.

Повечето разпръскващи устройства за морави подават водата по-бързо отколкото тя може да поеме. Нашият съвет е – поливайте моравата си три пъти по десет минути с половин часов промеждутък. Това е равносилно на 30 минутно поливане без прекъсване, но е щадящо към растенията.

Поливайте само, когато е необходимо.

Най-лесният начин да се разбере дали тревата се нуждае от вода е да се разходите по нея. Ако останат следи от стъпки по нея, значи е време за напояване. В противен случай, изчакайте един ден. Внимание: постоянното поливане спомага растежа на корените наплитко, което ще изсуши моравата през горещите дни.

Наторявайте.

Триците от борова кора или слама пестят вода и имат декоративен характер, когато са разстлани между дърветата, храстите и други растения. Те задържат влага под себе си, осигурявайки на растенията по-дълготрайна влага. След време се разлагат и стават богат източник на хранителни вещества, а освен това пречат на растежа на плевелите до растенията Ви. Преди да засадите, каквото и да било, земята трябва да бъде обърната и аерирана, за да спомогнете за лесния растеж на корените. Изкуственият тор е ключов елемент. В някои места добре наторената почва изисква само 70 % от водата, от която се нуждае една необработена почва.

Повторно използване на водата.

Става въпрос за водата, която се оттича от мивките, пералните, ваните, душовете. Идеята е повторно използване на водата за цели, при които изискванията за чистота не са така високи, като например за напояване на дворни насаждения или промиване на тоалетни.

bg_BGBulgarian