Skip to main content
Новини

Пускат спешно „Врелото“ за град Радомир

През последните няколко дни водоподаването в град Радомир беше нарушено поради множество аварии, възникнали по довеждащия водопровод от помпена станция „Опалово“. В тази връзка инж. Борислав Иванов – управител на „ВиК“ Перник, заяви следното:

„Уважаеми жители на град Радомир,

В последните дни сме изправени пред затруднение и липса на необходимото качествено водоподаване за гражданите на Радомир, което е следствие от постоянно създаващи се аварии по довеждащия водопровод от помпена станция „Опалово“ до „ниска“ зона на град Радомир. От понеделник досега са отстранени десет аварии по него, но при пускане на водата избиват нови и вода до резервоарите така и не достига. В момента тече подмяна на този водопровод, като строителите са изградили 80 % от него, но все още водата тече по старото трасе. Крайният срок за изпълнение на проекта е месец октомври, но имам уверение от тях, че ще бъдат готови на 100 % до края на месец август.  С моите колеги тези дни направихме различни варианти за подаване на вода от „висока“ и „средна“ зона към „ниска“, но за съжаление с напредването на лятото липсата на вода в резервоарите е все по-голяма.

Виждайки, че водата във водоизточниците намалява, преди няколко дни изпратих писмо до кмета на община Радомир и до председателя на общинския съвет с предложение Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ да разрешат пускането на вода от „Врелото“ към „висока“ зона на град Радомир. По разрешително, издадено от двете институции, процедурата е кметът и общинският съвет да поискат от тях количество и срок, в който да се подава вода от водоизточника към града. Предложението, което направих, е до края на месец август да използваме вода от този водоизточник, за да може да сме сигурни, че до приключване на строителните дейности по довеждащия водопровод ще разчитаме на водата от него. Кметът на община Радомир г-н Кирил Стоев ще внесе днес на заседание на общински съвет извънредна точка, на която да се гласува това решение. Той е разговарял с МОСВ и е получил уверение, че веднага след гласуването на тази точка ще получим разрешение за ползване на вода от „Врелото“.

Поради факта, че този водопровод не е използван няколко години и тръбите по него са ръждясали, ще се наложи той да се дезинфекцира поне една седмица преди водата от него да постъпи в резервоарите на града.

Тази сутрин заедно с моя екип, кмета на общината и представители на строителите по довеждащия водопровод от „Опалово“ обсъдихме в община Радомир създалата се ситуация. Строителите заявиха, че 80% от трасето е готово и в понеделник може да се направи превключване и да започне изпитването му. Веднага щом това се осъществи тази част от водопровода ще може да влезе в експлоатация и по него да потече вода към града.

На срещата беше обсъдено  до превключването на водата от „Врелото“ и включването на изградената част от довеждащия водопровод да се премине към режимно водоподаване на града. По този начин абонатите ще знаят къде и кога ще има вода в целия град. Решението е вода да се подава от 17,00 до 22,00 часа за всички части от града. През останалото време водата към мрежата ще се спира, за да може да се резервира.

Разбирам, че ситуацията е изключително неприятна за всички наши абонати, особено в тези горещини, но искам да уверя гражданите, че екипите на „ВиК“ Перник работят непрестанно на терен, за да се възстанови нормалното водоподаване и вода да има във всяко едно домакинство.

Жителите на града ще получат допълнително информация ако се променят часовете на режима и когато се стигне до неговата  отмяна, също и когато „Врелото“ бъде пуснато в експлоатация или водата по довеждащия водопровод от „Опалово“ достигне до града.“

С УВАЖЕНИЕ,

ИНЖ. БОРИСЛАВ ИВАНОВ

УПРАВИТЕЛ НА ВиК ПЕРНИК

Линк:
https://www.mirogled.com/news-view/puskat-spesno-vreloto-za-grad-radomir

bg_BGBulgarian