Skip to main content
Новини

Първа копка на най-мащабната инвестиция насочена в полза на радомирци

Първа копка на изграждането на довеждащия водопровод „Друган – Радомир“ бе дадена днес по обяд. На официлната церемония присъстваха кмета на община Радомир Кирил Стоев, управителят на „ВиК “ Перник инж . Борислав Иванов, председателят на Общинския съвет на Радомир Светослав Кирилов и Владимир Бибов член на управителния съвет на „ВиК “ Холдинг .

Това е един дългоочакван проект стартирал през 2020г. Тогава не можа да се намери вариант за финансиране, поради това в началото на 2021г., с решение на Общински съвет Радомир проекта беше подарен на „ВиК “ Перник с цел търсене на финансиране, чрез Българския ВиК Холдинг . Финансирането се осъществи през 2023г., а веднага след това бе избран и изпълнител. След този дълъг процес днес бе даден старт на този изключително важен проект на град Радомир.

Продължителността на реализацията му е с период от 8 месеца. 

„Проектът е изключително важен за града, защото до преди една година хората бяха на режим и това бе огромно страдание за всички жители, защото не можеха да разчитат на това да имат нормално водоподаване към своите домове. Предстои подмяна на водопровод от 11 км., и помпена станция. Важно е да се отбележи, че загубите на вода до момента са били около 60%, което означава, че до града достига около 40-50л., вода, което е изключително голям проблем, защото не само, че се губи вода от водоизточника, но е налице и огромна загуба на електроенергия нужна за захранването на станцията“ , поясни инж. Борислав Иванов.

По думите му с изграждането на този водопровод се обезпечат близо 2/3 от града с вода.

„Желая успех на фирмата изпълнител и дано да успеят да се справят качествено и навреме, за да можем в края на реализацията му да се поздравим с един изпълнен водопровод и да кажем, че проблемите на града са решени откъм водоподаване“, коментира още управителят на „ВиК“ инж. Борислав Иванов.

„Приветствам старта на този смислен и добър проект, който е насочен към нуждите на град Радомир. С реализацията му загубите на вода ще бъдат драстично намалени, както и тези за електроенергия, но най-вече жителите на града няма да страдат от спирането на вода“, заяви Владимир Бибов член на управителния съвет на „Вик“ Холдинга.

„Този проект е от изключителна важност за Радомир. Надяваме се след приключването му тези загуби да са сведени до нула. След като в началото на моя мандат получихме разрешение за ползване на „Врелото“ и след отремонтирания водопровод от „Опалово“ до Радомир се надявам да няма никакви проблеми за града с водоснабяването“, бяха думите на кмета на Радомир Кирил Стоев.

Председателят на Общинския съвет на Радомир Светослав Кирилов сподели, че това е най-мащабното и дълго чакано събитие в град Радомир за последните 50 години. С неговата реализацията ще се реши един сериозен воден проблем, което е огромна придобивка и облекчение за всички радомирци.

Официалната копка бе поставена с разбиването на бутилка шампанско в кофата на багер и последвалото менче с вода за успешен старт на дейностите по изграждането на новия водопровод. Официалните гости и всички присъстващи на церемонията по традиция опитаха от специално приготвената питка с мед.

bg_BGBulgarian